Bezienswaardigheden

Wat er te zien valt

Startlocatie: Restaurant ’t Vaantje (35 en 60 km route)

De start en finish van de routes vanuit Gouda (eigenlijk ligt restaurant ’t Vaantje net in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk trouwens) is bij restaurant ’t Vaantje. Een prachtige locatie voor de start en de finish. Restaurant ’t Vaantje is zeer fraai gelegen in het schitterende plassengebied van de Reeuwijkse Plassen en beschikt over een fraai buitenterras. Een ideale plek om de tocht te beginnen met een bakje koffie of te eindigen met een borrel. 

Streekmuseum Reeuwijk (35 en 60 km route)

De eerste stempelpost bevindt zich bij het Streekmuseum. Normaal bedraagt de entree € 5,-. Voor deelnemers aan deze fietstocht slechts € 2,50. Wel graag cash en gepast betalen want het pinapparaat hapert regelmatig. Je vindt hier de expositie over de Oude Hollandse Waterlinie die je niet mag missen. 

Centrum Bodegraven (35 en 60 km route)

Bodegraven wordt ook wel ‘Borft’ genoemd. Kijk hier zelf eens rustig rond. Met name de omgeving rond de Oude Rijn is zeer sfeervol. Strijk eens neer op een van de vele terrassen. 

Museum & Proeverij De Koffietuin, Nieuwersluis (35 en 60 km route)

Vlak voor Nieuwerbrug bevindt zich de tweede stempelpost bij Museum&Proeverij De Koffietuin. Het is gevestigd in een oude boerderij uit 1610 en je kunt hier zelf bekijken hoe koffie wordt gebrand en gemalen en wat voor soorten zetmethoden en serviezen er zijn. En uiteraard is het mogelijk om er een lekker bakkie koffie te drinken. 

Kasteel Woerden (60 km route)

Kasteel Woerden werd voor het eerst genoemd in 1415 en waarschijnlijk is men rond 1410 met de bouw begonnen. Diverse landheren hebben het kasteel bewoond. In de 19e eeuw is het ook een tijdje een gevangenis geweest. Er staat hier een gids klaar die u in ca. 20 minuten de highlights vertelt over de geschiedenis en de huidige functie van dit fraaie kasteel in het landschap van de Oude Hollandse Waterlinie. Bij de gids staat een tafel waarop u uw stempelkaart kunt stempelen. 

Kaasboerderij Doruvael, Montfoort (60 km route)

De volgende stempelplaats ligt vlak onder Montfoort: kaas- en zorgboerderij Doruvael. Je krijgt hier uitleg over het maken van kaas, kunt zelf een rondje lopen over de boerderij. Uniek is dat de kaasboerderij haar eigen kaas op de markt brengt: Le Petit Doruvael. Er is een klein winkeltje aanwezig waar je deze kaas kunt kopen. 

Centrum Oudewater (60 km route)

Het centrum van het oude vestingstadje Oudewater is zeer fraai. Oudewater is vooral bekend van de Heksenwaag. Het Museum Heksenwaag bevindt zich aan de Leeuweringerstraat 2 en is zeker een bezoekje waard. Maar ook rustig door Oudewater heen fietsen is al een belevenis op zich. We hebben de route zo gelegd dat je langs de Heksenwaag fietst. 

Zorgboerderij Gravenstein (35 en 60 km route)

Je kunt je fiets op het erf parkeren en je ontvangt uitleg van Corine met haar team. De boerderij heeft 65 koeien maar ook pony’s, schapen, kippen, pauwen, konijnen en cavia’s. Een heerlijke plek om kennis te maken met (jonge) dieren maar ook om meer te weten te komen over het functioneren van een zorgboerderij. Spetter, de hond, zal je enthousiast kwispelend verwelkomen. Op het erf is een stempelpost ingericht.

Centrum Gouda (35 en 60 km route)

In Gouda staat bij de Nieuwe Veerstal en gids klaar die het een en ander zal vertellen over de daar aanwezig sluis en de inundatiegebieden. Ook het centrum van Gouda is prachtig om doorheen te fietsen. Via de St Janskerk fiets je naar de Markt en via de Agnietenkapel en de Gouda Cheese Experience terug naar de finish bij restaurant ’t Vaantje.
Streekmuseum Streekmuseum
Koffietuin Koffietuin
Kasteel Woerden Kasteel Woerden
Doruvael Doruvael
Gouda Gouda

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen